Takana tiukka syyskuu

13.10.2023

Uuden hallituksen päästyä toimintaan pitkien hallitusneuvottelujen jälkeen normaalia myöhempään on seurauksena ollut se, että ensi vuotta koskevia budjettilakeja ollaan säätämässä hirmuista vauhtia johtaen siihen, että lausuntoaika laeille on lyhentynyt normaalista kuudesta viikosta alimmillaan yhteen viikkoon. Tämä on aiheuttanut kiirettä edunvalvontapuolella ja lausuntoja tai kannanottoja annettiin syyskuun aikana joko yksin tai yhdessä EETUn tai muiden järjestöjen kanssa yhteensä 8 kappaletta.
EETUn puitteissa valmisteltiin yhteinen kannanotto hallitusohjelmaan ja vuoden 2024 valtion talousarvioesitykseen, Se luovutettiin eduskuntaryhmien edustajille 3.10. Esityksemme otettiin vastaan positiivisesti. Tulevaisuus sitten näyttää, tulevatko ne näkyvään puolueiden toiminnassa tulevaisuudessa.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtionvarainministeriö asettivat työryhmän selvittämään työeläkejärjestelmän uudistamista. Eläkkeensaajia huolestuttavin kirjaus työryhmälle asetetussa tavoitteessa on, että selvitystyön tulee löytää lisäksi keinot eläkevakuutusmaksutason pitkän aikavälin konkreettiseen vakauttamiseen, jossa työeläkejärjestelmä sopeutuu mahdollisiin shokkeihin sääntöpohjaisen vakautusjärjestelmän avulla. EKL:n ja EETUn kanta asiaan on selvä. Maksussa olevia ja tulevia eläkkeitä ei saa leikata emmekä kannata minkäänlaista Indeksijarrua jollainen on vakauttamisjärjestelmänä käytössä esim. Ruotsissa. Asiaan liittyen valmisteli ja julkaisi EETU syyskuussa omat tavoitteensa työeläkejärjestelmän uudistamiseen liittyen.

Hyvää syksyn jatkoa kaikille!
Timo Kokko