KESKUSTELUSSA VARHAN AIKOMUS LOPETTAA IKÄIHMIESTEN VIRIKETOIMINTA

12.4.2024

Julkisuudessa ja mediassa on viime aikoina ollut vilkasta keskustelua Varsinais-Suomen hyvinvointialueen VARHA:naikeista lopettaa ikäihmisten viriketoimintaa eri puolilla maakuntaamme. Varsinais-Suomen eläkeläisjärjestöt ovat seuranneet uutisointia huolestuneina.

Ikäihmisille on järjestetty monipuolista viriketoimintaa esim.Turun Lehmusvalkamassa ja Ruusukorttelissa. Korona-vuosien jälkeen on saatu jo mukavasti ikäihmiset taas liikkeelle. Tarjolla on ollut mahdollisuuksia monipuoliseen liikuntatarjontaan, kulttuuritapahtumiin, käden taitoihin tai vain toisten ikäihmisten tapaamiseen. Näistä on jokainen voinut löytää oman harrasteensa. Tarjolla on ollut lähellä sijaitseva ja helposti löydettävä paikka, jossa voi kokea yhteisöllisyyttä, pitää kuntoa yllä, löytää vielä eläkeiässä uusia tuttavia, muistella vanhoja aikoja ja saada uusia mieleenpainuvia kokemuksia. Tätä me kaikki tarvitsemme. Kotiin neljän seinän sisään jääminen luo yksinäisyyttä ja sitä kautta vaikeuttaa jokapäiväistä elämää.

Turussa Lehmusvalkama ja Ruusukortteli ovat tarjonneet mahdollisuuksia osallistua monenlaisiin ja monipuolisiin tapahtumiin. Erilaiset liikuntaryhmät ovat tarjonneet vaihtoehtoja löytää itselle sopiva laji. On se sitten ollut jumppaa, tanssia, uimista tms.

Kulttuurielämyksiä on saanut konserteissa ja myös harrastekerhoissa. Käden taidoista kiinnostuneet ovat voineet yhdessä kokoontua oman neuleensa tai työnsä ääreen ja vaihtaa kuulumisia toisten kanssa.

Ikäihmiset tulee saada toisten joukkoon tapaamaan ystäviä, löytämään uusia ystäviä, liikkumaan. Tämä on parhainta kunnon ja mielen virkeänä pitämistä. Monille tämä toiminta on ainoa vaihtoehto sosiaaliseen kanssakäymiseen!

Turunmaan saaristossa huolestuttavat mm. aikeet lakkauttaa Paraisilla toimiva ”Seniorstugan”, jossa on järjestetty ikäihmisten viriketoimintaa heidän omalla äidinkielellään. Ikäihmiselle saattaa päivittäinen ruokailuhetki olla ainoa tapa kohdata kanssaihmisiä. Nauvossa ei kotihoidon henkilökunta saa enää kuljettaa vanhuksia Furubo -säätiön asumisyksiköstä ruokailemaan läheiseen Grannasin palvelutaloon vaan he jäävät yksinään ruokailemaan omiin huoneisiinsa – pienikin mahdollisuus kommunikointiin jää näin pois! Tällaiset arkipäiväiset virikkeet ovat ikäihmisille äärimmäisen tärkeitä.

 Varsinais-Suomen eläkeläisjärjestöjen yhteenliittymä, ”Varsinais-Suomen EETU” vastustaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aikomuksia lakkauttaa ikäihmisten viriketoiminta. Lakkautus aiheuttaisi mm. ikäihmisten fyysisen ja henkisen kunnon huonontumista, mikä pidemmällä aikavälillä koituisi yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi kuin nykyisen virikepalvelun ylläpito. Viriketoiminta on ikäihmisten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin ylläpidon ja edistämisen kannalta ensiarvoisen tärkeätä.

 Lisätiedot: Timo Nurmio, puheenjohtaja/Varsinais-Suomen EETU (eläkeläisjärjestöjen yhteistoimielin)

 timo.nurmio@turku.fi

050 553 3120